Puhdistusaineiden pH-arvot

Puhdistusaineiden pH-arvot kertovat yleisesti tuotteen happamuudesta tai emäksisyydestä. pH-arvon perusteella voidaan usein päätellä, minkälaiselle pinnalle kyseistä puhdistusainetta kannattaa käyttää ja minkälaista likaa kyseinen tuote poistaa parhaiten.


Jokaisen kodin siivouskaapista tulisi aina löytyä:

  • hapan yleispuhdistusaine kosteiden tilojen perussiivoukseen, hankalien kalkkisaostumien, kivettymien, vihertymien ja ruosteen poistoon (Brite, Sanit)
  • mieto yleispuhdistusaine ylläpitosiivoukseen vettä kestäville aroille pinnoille (Somthin’Else)
  • emäksinen yleispuhdistusaine perussiivoukseen, tehoaa rasvaan ja pinttyneeseen likaan (Swipe Original, Multi Clean Basic)


Vahvasti happamia ja emäksisiä tuotteita käytettäessä on hyvä käyttää suojakäsineitä ja huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Myös kunnollinen huuhtelu pesun jälkeen on tarpeen. Miedot puhdistusaineet ovat heikosti happamia/emäksisiä tai neutraaleja. Pesun jälkeinen huuhtelu tai suojakäsineiden käyttö ei ole välttämätöntä.

Kun siivoat, käytä aina ensin mahdollisimman mietoa ja neutraalia puhdistusainetta. Jos lika ei irtoa, siirry vahvempaan. Kokeile vahvasti hapanta tai emäksistä puhdistusainetta aina ensin huomaamattomaan paikkaan, jos et ole varma pintamateriaalin kestävyydestä.

pH-arvojen hahmottamisesta on hyötyä kodinhoidossa, jolloin osaat valita helpommin sopivat tuotteet.